בעידן שבו המודעות לספורט הולכת ותופסת תאוצה, רבים מהאנשים מבינים את החשיבות של "למה" להתעמל, אבל רק מעטים שמים דגש על "איך"
איך לשבת? איך לעמוד? המובן מאליו אינו כל כך מובן. לכאורה, אנחנו יושבים, עומדים והולכים עוד מתקופת התינוקות והילדות המוקדמת. אז מה יש ללמוד? העובדה היא ש-90% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מאי נוחות וכאבים באזורים שונים בגוף וכן ממוגבלות בתנועה שהולכת ומתעצמת עם הגיל. מה הסיבה לכך?
כאילו לא די בכך, לכל אחד מאיתנו יש חוליות חלשות אישיות משלו: הרגלים, תורשה, סגנון חיים ועבודה. ולגורם האחרון יש לרבים מאיתנו מן המשותף. אורח החיים המערבי והתפתחות הטכנולוגיה, מזמן פחות תנועה.
בעוד שבעבר נהגו סבינו וסבי סבינו לעבוד בעיקר בעבודה פיזית, הרי שבמאה ה-21, רובנו "ממוסמרים" לכיסא במשך שעות רבות.
אפילו בענפים כמו חקלאות ובניין, העבודה הפיזית לא לוקחת חלק כמו בעבר שכן המכניזציה והטכנולוגיה הורידו מאוד מעומס עבודת הכפיים והעלו מאוד את משך זמן הישיבה בין אם זה בנהיגה, או בעבודה מול מחשב. עבודה בישיבה מאופיינת במספר תנועות מצומצם החוזרות על עצמן בכל יום דבר שמצמצם את טווחי התנועה במפרקים שוחק ומנוון שרירים מסוימים מחד ומכווץ ומקצר, אחרים –מנגד.
החיים הפכו ליותר חומריים ותובעניים ורמת הסטרס עלתה. מכאן הדרך לכאבים ונזקים קצרה. ואם לא די בכך, תוחלת החיים הכפילה ואף שילשה עצמה. מה הפלא שאם עד לפני מספר עשורים אנשים מתו בגיל 40 היום הם מרגישים היטב את הבלאי והשחיקה בגילאים אלו.
לצערנו, לא נולדנו עם חוברת הפעלה. ואף אחד מאיתנו לא יודע לשמור על גופו באופן אינסטינקטיבי משום שגם האינסטינקטים שלנו לא מפותחים כמו אלו של החיות, אבל יש לנו יכולת למידה גבוהה וזו- החוליה החזקה של המין האנושי!
זו הסיבה שאנחנו יכולים ללמוד איך להטמיע דפוסי יציבה ותנועה טובים יותר ובכך להאט, לעכב ואף למנוע לחלוטין תהליכים של שחיקה ובלאי, ולפתח תנועה קלה והרגשה נפלאה גם בגיל מבוגר. כן, זה אפשרי להזדקן עם פחות רופאים כדורים וזריקות כל מה שצריך הוא לתת מענה לחוליות החלשות.
מחקרים חדשים מראים שיציבה ותנועה נכונה משפיעות על המוח ועל ההתנהגות שלנו.
יציבה נכונה ותנועה טובה משחררים הורמונים הגורמים לנו לשדר עוצמה וביטחון עצמי ולהפך. יציבה לא נכונה ותנועה לא טובה, גורמים לנו לשדר רפיסות וסגירות.
מה מוגדרת יציבה נכונה? כללים ליציבה נכונה על פי מחשבת הגוף מוגדרת כאשר כפות הרגליים מקבילות, הברכיים רכות והבטן אסופה פנימה ולמעלה. בית חזה פתוח, הכתפיים פתוחות לצדדים הגו ארוך והעורף ארוך כשאלו באים עם קלות ונינוחות הן ישדרו עוצמה ביטחון עצמי בולטות ואסטטיות.
הרווח התנועתי הוא לא רק חיצוני אלא גם פנימי. חלוקת העומסים והכוחות הפועלים על הגוף תהיה טובה יותר והתנועה קלה, חופשייה ומשוחררת יותר. מכאן החשיבות שבלימוד והטמעת הרגלים בריאים וחידוד התחושות והמודעות הגופנית כבר מגיל צעיר.
אפשר לעשות דברים מגוונים עם הגוף ספורט, מחול ופעילות אקסטרים אבל כשיודעים לנהל את הגוף באופן יעיל והרמוני ההישגים יהיו טובים יותר ובפחות בלאי ונזקים בלתי הפיכים.
כשאנו לומדים להכיר את החוליות החלשות של גופנו ולטפל בהן, אנו לומדים לשפר את ההתנהלות הגופנית שלנו והתפקוד היום יומי ומאפשרים לעצמנו לחיות חיים פעילים ושמחים ולהרגיש בריאים בגוף ובנפש.