כמו אוויר לנשימה

על התרומה של התעמלות טיפולית אורתופדית גם במקרים של מחלת ריאות, על הקשר בין המערכת האורתופדית למערכת הנשימה ותרגילים לחיזוק המערכת הנשימתית.

יש אנשים שהתעמלות בריאותית בשבילם היא אוויר לנשימה ולא כמטפורה. ת . היא תלמידה שלי. חולת ריאות.

אחרי ניתוח קשה, עם קושי לנשום. כאב בבית החזה מלפנים ומאחור. המלחמה שלה על האוויר גורמת לה לסחרחורות ולהזעה. היא עוברת סדרת טיפולים חודרניים, בדיקות קשות, נוטלת אנטיביוטיקה, ולא זזה בלי משאף. עם כל הקושי, על שיעורי התנועה הקבוצתיים בסטודיו היא לא מוותרת ומגיעה אליהם בהתמדה. היא טוענת שהתנועות עוזרות לה לנשום בקלות. אלא שעכשיו אוגוסט והסטודיו בפגרה. ת. התעקשה שהיא לא לוקחת פסק זמן כי היא זקוקה "לתנועה כמו אוויר לנשימה."

לשיעור הפרטי הגיעה ת. עם כאב וסטרס גדול.

התאמתי לה תרגילים לאזור בית החזה הכאוב והנוקשה. תוך זמן קצר, הנשימה נעשתה קלה יותר. בית החזה זז. התרחב והצטמצם בקלות. הוא כבר לא היה תקוע.   האוויר נכנס. היא החזיקה אותו בפנים לאורך זמן ואז הוציאה אותו לאט. התנועה האוטומטית  כל כך לאדם בריא היא מאמץ עצום לחולה ריאות קשה והיא מלווה בהזעה, בסחרחורות ובתחושת חנק.  

המשכנו בתנועות המשפיעות על בית החזה כשהוא פסיבי וכשהוא אקטיבי. בעמידה, בשכיבה על הגב, בשכיבה על הצד ובמעברים תנועתיים ממצב למצב בהם הוא צריך להיפתח ולהיסגר סימטרית ואסימטרית. הוספנו, מדי פעם, נשימה אקטיבית מכוונת. בהדרגה תחושות התקיעות והנוקשות התחלפו בתחושות חדשות של שחרור. הנשימה הפכה לקלה יותר ובית החזה השתחרר וכבר היה הרבה פחות כאוב.

את התנועות הבריאותיות המשכתי בטיפול במגע. הנחתי את כפות ידיי על הצלעות של ת. מרככת את השרירים בין הצלעות ומניעה את המפרקים. התוצאה? שיעול! שיעול עמוק שת. טענה כי הוא משחרר את הליחה הדבוקה. ת. התנצלה על השיעולים בפנים קורנות. איזו הקלה להשתעל, לשאוף אוויר ושוב להשתעל. למרות שבדרך כלל השיעול מלחיץ אותנו, היינו מרוצות עד הגג.

ת. יצאה מהמפגש בהקלה גדולה ובחיוך והחליטה שבשנה הבאה, בנוסף לפעמיים בשבוע של ההתעמלות הקבוצתית, היא תוסיף עוד מפגש פרטני לשפר את איכות הנשימה ואת איכות החיים מקצה לקצה.  

דיברנו על זה שחייבים ליידע אנשים הסובלים מבעיות נשימה כמה חשוב לתרגל, להניע את הגוף וליצור סירקולציה של חילוף חומרים על מנת לרכך את בית החזה.

מה הקשר בין הפעלת המערכת האורתופדית ליכולת הנשימה?   ובכן, יש קשר וקשר הדוק. בית החזה בנוי כמו כלוב צלעות המתחברות לעמוד השדרה מאחור ולעצם החזה מלפנים, ומטרתו להגן על הלב והריאות. יחד עם זאת, הוא גמיש ורך כדי לאפשר נשימה. בשאיפה הוא מתרחב ובנשיפה מצטמצם. 170 מפרקים קטנים וצפופים, שרירים וסרעפת צריכים לפעול בהרמוניה ובתיאום. עצמות הבריח והשכמות המחוברות לכתף (שהיא  המפרק לזרוע) נעות בקלות בעזרת השרירים שבין צלעות החזה והשרירים בגב בית החזה

לסיום,

הכנתי לכם 4 תרגילים בעמידה לתנועתיות בית החזה שעוזרים לנשימה ושתוכלו לתרגל כבר עכשיו. בצעו את התרגילים לאט ובעדינות. התנועות צריכות להיות הדרגתיות, מתמשכות וארוכות. הימנעו מלהגיע לקצה טווח התנועה.  

 

  • 1. הרימו את יד ימין  הצידה לגובה הכתף הורידו אותה ושחררו. עשו את אותו הדבר גם ביד שמאל.
  • 2. הרימו את יד ימין הצידה לגובה הכתף כמו בתרגיל הראשון והזיזו אותה שמאלה כשהגו והראש מסתובבים עם היד עד למרכז ובחזרה. עשו את אותו הדבר עם יד שמאל כשהיא נעה ימינה.  
  • 3 הרימו את היד הימנית הצידה לגובה הכתף ופיתחו אותה ימינה. וודאו כי הראש, בית החזה והאגן מסתובבים אחריה. חזרו על התרגיל גם עם יד שמאל.  
  • 4. הרימו את יד ימין הצידה לגובה הכתף, ופיתחו אותה ימינה תוך סיבוב של כל הגו אחריה. פיתחו אותה שמאלה תוך סיבוב הגו שמאלה. חזרו על התרגיל מספר פעמים ועשו אותו הדבר ביד השנייה.

נקעה רגלי

נקע. מה זה ואיך נכון לטפל בו?  באחת השבתות בעודי פוסעת עם בעלי, בתי ונכדתנו הפעוטה, בשולי חדרה, בינות הפרדסים

להמשך קריאה »

התחבר.י למועדון של סטודיו מעברים